Omgeving

Ten zuidwesten van Brussel ligt een zachtglooiend landschap dat Pajottenland heet. Waar dit gebied langzaam overgaat in de vlakke Oostvlaamse kouters, ligt Roosdaal. Als men Roosdaal binnenrijdt wordt men meteen ondergedompeld in dat heel aparte Pajotse gevoel.

Nog vrij van het massatoerisme en industrie is het Pajottenland een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. De afwisseling in het landschap langs slingerweggetjes zorgt steeds voor spectaculaire panorama’s. Te midden van Pajottenland vindt u het rustige Roosdaal waar Gastenhof Ter Lombeek u hartelijk welkom heet in hun veelzijdige verwenadres. Vanuit dit sfeervol gastenhof kunt u de omgeving verkennen. Er valt namelijk heel wat te ontdekken in het Pajottenland & de Zennevallei en er is voor ieder wat wils!

Fotografie: Pajottenland & Zennevallei: Warandepark

Zoek bijvoorbeeld de natuur op. Ontdek onze vele unieke paradijsplekjes. Wordt ook onze talrijke bezienswaardigheden gewaar, er is keuze genoeg: pittoreske kerken, imposante kastelen, leerrijke musea of authentieke molens. Ook brouwerijen, hoeves en boerderijen en artisanale producenten hebben we hier in overvloed. Tenslotte is er ook genoeg ruimte voor ontspanning. Zin om je te laten verwennen in één van onze wellnesscentra? Of wil je genieten van een ballonvaart, huifkar- of boottocht? Hebben de kinderen toch meer zin om hun uit te leven in een speeltuin? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wie in de geschiedenisboeken op zoek gaat naar de naam Roosdaal zal van een kale reis thuiskomen. De naam Roosdaal bestaat nog maar sinds 1964 toen de dorpen Pamel, Strijtem en O.L.V.-Lombeek samengevoegd werden tot één gemeente. Later kwam Borchtlombeek zich ook aansluiten. Vanaf dan waren ze met z’n vieren, symbolisch samengebracht in het wapenschild van Roosdaal dat vier rozen telt. Eentje voor elke deelgemeente.

Van oudsher werd hier voornamelijk kleinfruit geteeld. Zo zijn de aardbeien en frambozen die hier gekweekt werden, van heinde en verre bekend.

Bezienswaardigheden in Roosdaal:

  • Sint-Martinuskerk
  • Kapel van de Zeven Beuken
  • Zepposmolen

Bij de gemeente Roosdaal zijn er een aantal wandellussen die bewegwijzerd zijn met zeshoekige bordjes.
Daarnaast ligt er ook een gedeelte van het Wandelnetwerk Pajottenland op het grondgebied.

Enkele wandelroutes: Zeven Beukenwandeling, Windmolenwandeling, Dikke Van Pamelwandeling, Vijfgehuchtenwandeling

Fietsroutes: Valleitjesroute (start aan onze deur), Boerenkrijgroute, Pajotse Panoramaroute